top of page
  • beauvoerman

Geurlust

Bijgewerkt op: 21 aug. 2023

Sinds mijn afstuderen (2021) heb ik een fascinatie ontwikkeld voor het medium geur. Het afgelopen jaar ben ik (literatuur)onderzoek gaan doen naar de werking van geur op allerlei vlakken. Van de werking van ons olfactorisch systeem en de trilling van geurmoleculen tot de (potentiële) genezing van parosmie. Ik streef er naar toe om wekelijks een stukje te schrijven over mijn onderzoek en hoop daarmee mede geur-enthousiasten en nog niet mede geur-enthousiasten te kunnen inspireren.

In mijn afstudeerwerk ''(On)verstilde Tijd'' maakte ik gebruik van Calone een geurstof die men doet denken aan ozon en onweersbui, maar het doet ook sterk denken aan watermeloen. De geur was penetrant, ietwat overheersend in de ruimte, maar het is het begin van mijn fascinatie. Sindsdien ben ik mijn neus gaan trainen. Je helpt je neus al enorm door beter stil te staan bij de geuren in je omgeving, maar effectief is om geurstoffen te ruiken. Beoordeel deze stoffen niet op basis van wat het is, maar op basis van hoe je de geur kunt omschrijven: is het zacht of hard? Rond of vierkant? Is het poederig of crèmeachtig? Als je leert om geuren te omschrijven, leer je ze beter te identificeren.

Er is een geurlust ontstaan. Door geur kunnen we ons lichaam en onze omgeving beter 'verstaan'. Er zijn geuren die een positieve werking hebben op de gemoedstoestand. Het kan bijdrage is het beter luisteren, geduldiger zijn en verbeterd ons oplossingsgericht vermogen. In Nederland hebben we helaas nog te weinig aandacht voor geur. Het is niet verweven in onze cultuur zoals in culturen waar men in een warmer klimaat leeft. Dat is ergens logisch. Geurmoleculen zijn traag, maar de trilling neemt toe als het warmer wordt. De luchtvochtigheid zorgt ervoor dat geurmoleculen langer blijven hangen. Momenteel zitten we nog in de winter, wat gekenmerkt wordt door de afwezigheid van geur. Daarnaast werken de receptoren in onze neus minder goed in de kou. Laten we uitkijken naar de geurexplosie van augustus. Het is bijna onvermijdelijk om het landschap van geur te ontwijken: van geurige bloemen tot rottend afval, van de aangename zoete geur tot een overweldigende zure geur van pollen. Richting het einde van de zomer hebben we allemaal een beetje 'last' van geurlust.


Bron:


Comments


bottom of page