top of page
  • beauvoerman

Geur van vegetatie en vervuiling

Bijgewerkt op: 22 aug. 2023


Plantenuitlaat

In de lente draagt regenval bij aan een bedwelmende geur in de atmosfeer. Wanneer het regent, ‘slaat’ de regen als het ware kleine gaatjes in bladeren die men huidmondjes noemt. Water duwt de lucht uit de bladeren door de huidmondjes. Hierdoor ruiken wij de ‘uitlaat’ van planten, wat een schone en frisse geur verspreid, zegt Washington Post journalist en meteoroloog Matthew Cappucci. Volgens hem trekt regen alle verontreinigende stoffen uit de lucht. (1)


Zwavel en rotte eieren

Cappucci heeft een punt. Er zijn namelijk voorbeelden waarbij schadelijke stoffen bij neerslag neerdaalt in de omgeving van Tata Steel, staalproducent in IJmuiden. Sterker nog, het betreft zelfs kankerverwekkende stoffen en lood. Tata Steel beweert zelf bezig te zijn met het terugdringen van de uitstoot, maar ook van de verspreiding van geur. (2). Er blijkt in de omgeving namelijk sprake te zijn van geuroverlast. Er wordt gesproken van geurhinder als men op korte termijn een hoeveelheid meldingen van geuroverlast ontvangt. Ook worden er berekeningen gedaan hoe groot het gebied mag zijn waar geurhinder wordt ervaren. Hiervoor gebruikt men de term ‘geurcontour’. (3) Er hangt in de omgeving van Tata Steel een geur van zwavel en rotte eieren. (4) Dit is de geur van een klimaatcrisis. (5)


Botersmaak

De geur van vervuiling in de lucht wordt intenser tijdens koudere maanden. Dat komt omdat warmere lucht dichter over de koude grond stroomt. Hierdoor wordt vervuiling dichter bij de grond vastgehouden.(…) Vervuiling kan zich ophopen in de atmosfeer. Het produceert een metaalachtige botersmaak. In China kan je deze smaak bijna proeven. Tijdens koudere maanden gebeurt er nog iets opvallends: onze zenuw Nervus Trigeminus is niet in staat om geur te registreren, maar bij kou is het in staat om een verkoelende ‘reuk’ als sneeuw in onze hersenen te registreren alsof het een echte geur is. (6)

Chloor

In warmere maanden hangt er in de stad een bijzondere chloorachtige geur die nog penetranter wordt naarmate de temperatuur stijgt: de geur van ozon. De toename van fabrieken en voertuigen die uitstoten, in combinatie met warmte, stimuleert ozonvorming dat zich net boven het aardoppervlak concentreert. De geur is schoon, wat misleidend is. (7) Het heeft een ziltige geur en doet ook een beetje denken aan watermeloen. Mensen zijn hypersensitief voor de geur van ozon.

“Humans are sensitive to the smell of ozone. We can smell 10 parts per billion, equilavent to three teaspoons of water in an Olympic sized swimming pool.'' - Matthew Cappucci (8)


Echter zijn er een aantal onder ons die nog beter in staat zijn om te ruiken. Zij kunnen de oorsprong van onweersbuien identificeren. Ze ruiken vegetatie van een andere locatie. Voor de meesten is het onwaarschijnlijk dat zij dit kunnen ruiken, maar we zijn wel in staat om geurbewust te worden van onze eigen omgeving. De lucht die wij nu inademen, kan van 200 tot 300 kilometer hier vandaan komen. (9) De geur die in de lucht hangt kent een eigen verhaal. Dit inspireerde verscheidene internationale kunstenaars voor de expositie ‘Air’ dat momenteel te zien is in Glasgow. In deze expositie worden bezoekers bewust gemaakt van de luchtkwaliteit in de atmosfeer. (10)


Geur ademen

We ademen elke dag om te overleven en daarmee nemen we ook de geur in ons op. Geur is verbonden met onze adem en daarmee ook ons leven. Misschien zal in de toekomst de duurste geur ter wereld de frisse lucht zijn die we inademen. (11)


The rain has flown


“The air is refreshing, humid and sweet.

How good the caprifole smells!

Downward a leaf inclines its tip

and drops from its tip a pearl.” (12)


Bronnen:

(1) Gestalten, 2019. The Essence, Discovering the World of Scent, Perfume & Fragrance, pg. 30,31 ,

(5) Gestalten, 2019. The Essence, Discovering the World of Scent, Perfume & Fragrance, pg. 26,

(6) Id. pg. 30

(7) Id. pg. 32

(8) Id. pg. 32

(9) Id. pg. 32

(11) Gestalten, 2019. The Essence, Discovering the World of Scent, Perfume & Fragrance, pg. 196,

(12) Nabokov, V. 2018. Verzamelde gedichten, pg 160, Nbc - Uitgeverij Koppernik Bv

Comments


bottom of page