top of page
  • beauvoerman

Een tropisch regenwoud van geur

Bijgewerkt op: 21 aug. 2023

Elk mens heeft een unieke geur. Doordat het menselijk lichaam warmte genereert en zweet, komen er verschillende geuren vrij. Echter hoeven we niet te zweten om geur te verspreiden. We zijn allen een tropisch regenwoud van geur en bovenal ruiken we allemaal typisch menselijk. (1)

Nonenal

Onze geur wordt bepaald door een combinatie van onze genen, voeding en hormonen. De geur die het menselijk lichaam produceert, zal zich voornamelijk op de oppervlakte, de huid, concentreren. De microben die op onze huid leven, verteren de moleculen die we afscheiden en veranderen onze huidresten in reukinformatie. (2)

De geur die het menselijk lichaam verspreid is afhankelijk van leeftijd en maakt door de tijd een chemische verandering door. Op jonge leeftijd is er een afwezigheid van microben, in onze beste jaren voeden de microben zich met de resten van onze hormonen. Naarmate we ouder worden, neemt onze geur toe. De geurmolecuul die blijft hangen noemt men nonenal. Synoniem voor de geur van oude mensen. (3) Dit roept direct een geurassociatie bij mij: zacht, zoet en muffig.


Corynebacterium

De kern van de geur die de meeste mensen produceren heet Corynebacterium een microbe die testosteron verteert en voornamelijk op de oksels worden aangetroffen. Over het algemeen ruiken mannen sterker dan vrouwen. De hoeveelheid testosteron bepaald hoe intens iemand ruikt. We kunnen ons lichaam nooit helemaal ontdoen van geur: microben zijn een essentieel onderdeel van ons immuunsysteem. (4)

Maar zijn we in staat om onze geuren aan te passen? Ja en nee. We kunnen onze genen niet veranderen en hooguit zouden we het in de toekomst met de juiste technologie kunnen manipuleren. Maar wel is het mogelijk om tot op zekere hoogte de geur aan te passen door een andere levensstijl aan te houden. Dat betekent een verandering in voeding, slaappatroon en hoe je omgaat met stress. Kleine veranderingen kunnen het metabolisme en de productie van hormonen veranderen en daarmee ook de microben op de huid. (5)

Humaan leukocytenantigeen

Een pasgeboren kind is in staat om hun moeder door middel van geur te identificeren. De moleculen die hier verantwoordelijk voor zijn, wordt ook wel histocompatibiliteiscomplex-eiwitten genoemd, en specifiek voor de menselijke soort leukocytenantigeencomplex-eiwitten. (6) Deze moleculen bepalen onze zelfgeur en ook hoe we anderen identificeren. Als we zoeken naar een partner, dan speelt lichaamsgeur een grote rol. We zijn op zoek naar een partner die een andere humaan leukocytenantigeen profiel kent dan de onze. Een diversiteit aan genen betekent namelijk een sterker immuunsysteem. Zowel Sigmund Freud als historicus Alain Corbin zijn er van overtuigd dat naarmate de mens evolueerde, zij een minder sterk reukvermogen ontwikkeld. Daar waar het eerst als overlevingsmechanisme gebruikt werkt, dient het nu alleen ter interactie met onze omgeving. (7, 8) We zijn nu eenmaal eerder geneigd om een gesprek aan te knopen, als iemand aangenaam ruikt.


Exotic Perfume


When, on our late, hot autumn afternoons,

Eyes closed, I breathe your breast’s warm,

heady scent,

I see a sun, fixed in the firmament,

Shining on dazzling shores: strand, rolling dunes;


One of those lazy, nature-gifted isles,

With luscious fruits, trees strange of leaf and limb,

Men vigorous of body, lithe and slim,

Women with artless glance that awes, beguiles,

Lured by your scent, led on to charming clime,

I see a port, all mast and sail,

Battered and buffeted by tide and time;


And all the while green tamarinds exhale

Perfumes that fill my nostrils and my soul,

Blending with sounds of sailors’ barcarole (9).


(1) The Essence, pg. 18

(2) Id. Pg 18

(3) Id. Pg. 18

(4) Id. Pg. 19

(5) Id. Pg. 19

(6) Id. Pg. 86

(7) Id. Pg. 87

(8) Id. Pg. 92

(9) Les Fleurs du Mal, Charles Baudelaire, https://fleursdumal.org/poem/120

Comments


bottom of page